Satu hari satu malam Dia berjalan dia berhenti Dia bertanya kenapa dan mengapa Dengan jawapan Tapi Kerana Dia Cipta

Saturday, December 31, 2011

Ibu Adalah Insan Yang Sangat Memahami :)

Salam. 


Tadi ke Mc Donalds dengan Izzul minta tolong editkan video mandarin. Alaa antara assignment yang bertimbun-timbun tu, ni lah salah satunya. Haha. Dari lepas solat Jumaat buat sampai pukul 8 malam kalau tak silap bertapa dalam Mc Dogol tu. :p 

Dapat satu message dari mak. "Tak nak balik ke? Esok nenek nak buat makan-makan birthday Mira..." hehe. Tapi tak balas pun siapkan video dulu agak-agak lagi sikit nak siap terus call mak balik. "Obo tengah buat video mandarin ni tak siap lagi. Mak nak ambik ke kalau nak balik. Heeeee....". Mak, "Haa cepatlah siapkan kejap lagi mak datang ambik dengan ayu..." 

Hehe. Dari hari saya pulang semula ke shah alam tu lagi mak dah cakap tak payah lah balik dulu duduk lama sikit kat rumah. Tapi saya tak nak sebab fikir kerja banyak tak siap lagi. Tup tup esoknya lah yang tak larat bangun tu, mungkin sebab tak dengar cakap mak. Alahaiii >.< Then masa sakit tu pun mak tanya lagi tak nak balik ke saya cakap tak nak jugak sebab kerja jugak. Tup tup sampai ke hari ni sakit kepala ni tak hilang hilang lagi ni. Sampai satu malam tu menangis, sebab sakit sangat nak balikkkkk. Nak suruh mak datang ambik macam segan pulak. :( Tiba-tiba mak tanya hari ni and kebetulan kerja pun alhamdulillah dah 90% nak siap. Memang macam orang mengantuk disorongkan bantal. Huhu.

So malam ni kalian, saya tidur pandang kiri ada mak kat sebelah pandang kanan ada akak kat sebelah. Rasa sangat dilindungi okayy :D Balik balik tadi tengok Maharaja Lawak Mega satu family ada mak akak atuk nenek and lain-lain lah except abah takde kerja malam katanya. Bergelak ketawa dengan suka hati. Tadi tengok Ombak Rindu dengan nenek kat Astro First, memang malam ni asyik tengok menatap muka Aaron Aziz je laa. :p Sakit kepala pun dah beransur pulih, itu mengada-ngada namanya kepala ni. Okey tu je, bye! Haha. Syukur ya Allah, alhamdulillah ^^v

Moral of the story: Dengar cakap mak sebab itu yang terbaik sebab mungkin kalau ada sesuatu dia yang dapat rasa dulu. Alalalaaa... Heeee :)




I LOVE YOU MUM! 
Forever ;)



Friday, December 30, 2011

Exhausted


Salam. 

Sekadar untuk membebel je kali ni. :)

Study week start 24th december haritu sampai 1st january and sepatutnya I've spent lebih lama sedikit di rumah bersama family tercinta dan meletakkan di tepi seketika buku, assingment and whasoever. Haihh. Tapinya sangat malang for me. I got a lot of work to do. Kenapa hidup ni tak adil. Aceceh. -.-" Dari start balik Selasa yang lepas tak berhenti berhenti mengadap assignment. Ya Allah, help me :( Study pun tak sempat sempat nak start lagi. Nak final okayyy, I repeat nak FINAL! Tapi satu pun tak hidup lagi ni! Arghhhhh! 

Dicampur dengan hari Rabu that has been wasted macam tu je sebabnya tak tahu sakit apa yang melanda. Langsung tak larat nak bangun, nak makan, nak buat apa pun tak larat! Muntah muntah, kepala macam dihentak-hentak, perut serba tak kena, badan lemah yang teramat. And saya hanya mampu melihat groupmate buat kerja sesama mereka tanpa saya membantu sedikit pun. Disappointed okayy! Takde function saya dalam group tu coz I do nothing! Kenapa time time macam ni? :'( 

Dan semalam, alhamdulillah dah okay sikit. So, pergi hantar assignment yang satu tu. Siap siap kan apa yang tertangguh lagi but then tiba ke petang and malamnya again. Headache! Kepala sekali lagi macam dihentak sekuat yang boleh. Berdenyut-denyut macam ya Allah je yang tahu. Sakit tahuuu :(

Pagi ni bangun, sakit tu still tak hilang. I just pray to Alllah, berilah aku kesihatan yang baik baik saja ya Allah. There's a lot to do which require tenaga yang cukup untuk saya selesaikan dalam waktu yang singkat macam ni. Hari Jumaat si penghulu hari, please be kind to me dan semoga hari ini berjalan seperti yang dirancang, insyaAllah. Amin. 

So today, kasi pulun lagi supaya semuanya siap secepat yang boleh dan study dapat dimulakan!


" Inginkan mutiara selamilah lautan,
inginkan bahagia tempuhilah penderitaan,
inginkan kejayaan relailah pengorbanan,
Ketahuilah bahawa setiap penderitaan itu
sebenarnya terkandung 1000 kemanisan..."


Wednesday, December 7, 2011

[ Siapa punya? ]

Salam.


Saban hari kita merenung, menangis mencari jawapan kenapa itu dan kenapa ini. Tanpa sedar, soalan tu bukan hak kita sebenarnya. Si polan manapun takkan punya jawapan melainkan Dia yang satu.

Kenapa markah aku tak sama dengan dia? Kenapa dia dapat lebih kenapa aku dapat kurang? Kenapa dia gembira aku tak? Kenapa aku bukan dia? Kenapa selalunya aku bukan dia? Kenapa memang akan aku bukan dia? Mengeluh.

Teringat satu hari. Pergi program kenali diri kat fakulti. Excited at the beginning but sad ending personally. Again, it was ME! Hehe. Kadang-kadang pressure tahu? Walaupun orang cakap tak payah nak percaya sangat benda tu, tapi aku tahu serba sedikitnya betul tu semua. Kalau tak kenapa aku dapat keputusan yang macam tu. Segalanya memang aku. Haha, tiba-tiba emo. Mood swings mode okayy. Awhh! Banyak kaunter tersedia. Dari satu kaunter ke kaunter yang lain saya pergi. First, warna dan sifat anda. Hasilnya, biru. Dalam hati konon ingat perwatakan warna biru macam yang selalu baca kat majalah tu laa. Damai whatsoever. Tapi! Awak seorang yang penghiba, muda larut, emosi dan sensitif. Bahaya orang biru ni. MasyaAllah, sampai hati cakap macam tu. First2 lagi dah macam d**n! Haha.

Kedua, kaunter minat anda kot. Buat punya buat test dia, jawab punya jawab dengan harapan it would be a positive result for me please? Dapat dapat keputusan, siapa yang dapat huruf C rasanya. Saya pun angkat tangan. Tahniah, anda berada di fakulti yang salah. HAHA! Second is also dah macam d**n! ^^v fikir balik betul betul kenapa awak ambil course ni. Minat? Mak ayah? Terpaksa? Kalau rasa boleh, teruskan kalau rasa tak, buat apa buang masa. Hehe, tepuk dada tanya selera. Nak cakap lagi sekali boleh? D**n! Ilmu hisab payah jugak kan? Haha.

Ketiga, kaunter ni paling best. Lagi buat macam pfffttt. :) Tarikh lahir dan siapa anda. Dalam kertas ada banyak banyak kotak. Kena isi nombor nombor tarikh lahir kita. And then campur2 sampai kotak last. Lepas tu diberinya lagi sekeping kertas, tertera nombor nombor idaman. Haha. Nombor apa yang tiada itulah kekurangan kita. Yang saya takde nombor 4 dan 7 rasanya. Guess what? Taraa! ^^, 4 adalah KAWAN, 7 adalah ILMU. Hina rasanya sekarang, like seriously? YES! Ditambah lagi, bila ditanya, boleh saya tahu siapa yang takde nombor 4 dengan 7? Then I asked, kenapa ye? (*saya tak angkat tangan pun waktu tu sebabnya tengok kertas orang sebelah sebelah depa semua ada salah satu nombor tu except me! Maksudnya saya seorang! Saya maluuu. Betul.) Siapa yang takde dua nombor ni dia adalah seorang yang sangat bahaya and need to be usaha berlipat kali ganda berbanding orang lain. Usaha dari semua segi. Full stop. Sebab dah macam d**n again and again! :'( Satu hari yang biasa dah boleh merosakkan rasa! There you go, nampak tak macam mana penghibanya saya. ;)





Terus keluar dari dewan tu.





Sama macam Fakri Saarani tak dapat masukkan penalti (*eh tiba-tiba. Haha). Bak katanya, "buat lah macam mana pun kalau bola tu tak nak masuk usaha macam mana pun memang dia takkan masuk. Yang penting saya tahu saya dah buat yang terbaik".

Tadi bersms dengan Izzul, cerita markah test.

Izzul : Lain kali rezeki awak..
Saya: Tapi memang akan selalu bukan jadi rezeki saya. Kenapa ye?
Izzul : Tengok keseluruhan hidup awak. Macam roda, kadang-kadang kita tak dapat tuah dalam satu sudut kehidupan kita.. Allah nak bagi cara lain.

Saya tulis ni sekadar selingan cerita pengalaman. Untuk renungan diri sendiri jugak. Berkongsi tak salah kan? Rezeki tu kadang-kadang bukan kita yang punya. Buat lah macam mana pun, kalau bukan kita punya tetap bukan lah. Mungkin rezeki tu bukan dekat sini, Allah nak bagi pada suatu masa yang lain yang lebih manis waktunya nanti. Jangan lah sedih-sedih.. :)


Sekian.

Tuesday, December 6, 2011

[ Soalan ]

Pecah kaca pecah gelas,
saya dah baca sekarang saya balas. :) 

Sumber: Kak Mira Cantik ^^v

1. kalo bleh bg nama nak bg nama ape untuk saye?? kenape??

Tengok dekat 'sumber' atas ni. Sebabnya cantik menarik kau memang da bomb! HAHA
2. perkara yg kamu suka tentang saya...
Such a lovely sister :)
3. ape yg kamu xsuka tentang saya?? 
Eh apa nii. Tak ada puunnnnn. Hihi.
4. perkara paling bodoh penah saye buat??
Alahaii, yang ini tak tahu. Sungguh. Apa eh? Haha.
5. perkara paling lawak dlm hidup??
One of them: Waktu 5 tahun, bawa remote tv pergi beli roti canai kat kedai secara tidak sedar. (*obses dengan tv mungkin)
6. dah berpunye ke skg?? ehemm2....
Haha. You got the answer! Izzul ada dalam poket ni ha :p
7. sape saye dlm hidup kamu?? menyesal x kenal dgn saye?? haha
Kawan dan kakak abadan abada. MasyaAllah, kenapa nak menyesal pulak ni. Hehe.
8. kalo hari ni hari terakhir saya... ape yg kamu nk cakap kat saya?
Allah menyayangimu :)
9. lokasi kat mane skg??
Mala Gongyi Daxue Sha'a nan.
10. macam mane hidup anda skg?
Alhamdulillah. Punya nafas punya nikmat empunya Dia. ;) 


Sumber: Kak Fifah Comel ^^v

1. Dah berapa lama kita tak jumpa?
Berapa lamakah? Last masa pergi Perkad hari tu lah. Berbulan bulan bulannnnn :p
2. Rindu saya tak? ke marah sebab dah lama tak jumpa?
I miss chuuuu. Aww~
3. Bila first time kita jumpa or kenal?
Komander! :)
4. Apa saat yang paling anda ingat bila dengar nama saya?
Bibar eh? Bibir lebar. Ohh i hate that frankly. Eh akak jangan marah! Ngee ^^,
5. Benda paling lawak terjadi within 24 hours
Bila cari anak tudung kat mana entah hilangnya rupanya dah ada atas kepala. 
6. Siapa nama no 5 dalam phonebook awak?
Atuk Rumah. Haha
7. Bila last time rasa stress?
Semalam.
8. Bila last time pegi pantai?
Ya Allah, berkurun dah kot.
9. Benda paling awak marah dengan saya?
Mana adaaaa. Saya tak pandai nak marah marah ni. Nanti tak cute jadinya. HAHA.
10. Kalau satu hari nanti saya dah tak de, awak nangis tak?
Tak nak nanti awak terseksa.
11. BILA NAK KAHWIN? Hehehehe....
Tunggu Izzul kumpul duit. Muahaha!

Ayam itik ada anak
nak tag balik saya tak nak.

Umur adik dua belas
sebab saya malas.

Haha. Thanks kak mira thanks kak fifah. Love ya! ;)
 

Thursday, November 10, 2011

[ It took so long just to feel alright ]

Salam.

Alhamdulillah. I had this opportunity untuk update si penglipurlara. Sibuk menguruskan hal-hal sana dan sini. Rindu nak menulis tapi mungkin jugak sebab tangan dah tak cekal untuk mereka dan terus mencipta bahasa menjadi seindah tulisan. Saat jari sibuk menaip satu persatu huruf, frankly said I'm sad. Sedih yang teramat sedih. Allah itu Maha Besar. Setiap dugaan dan ujian diturunkan supaya hambaNya tak leka. Supaya hambaNya terus korek dan korek rahsia apa yang terkisah. Cepatnya air mata mengalir. Lemah bukan? Dan sebab itu ayuh, terus kuat! :')


And every single days selepas pulang untuk mid-sem break Jumaat yang lalu seems to be the hardest part for my family. I remember status yang saya post dua hari sebelum Hari Raya Aidiladha yang lalu. 'There is no place like HOME'. Yes, memang betul. But today, what can I say is I MISS MY HOME, BADLY! :'(

Hari tu, 5 November 2011. Saya, mak, abah, dan akak, dalam perjalanan pulang ke kampung. Tanpa dijangka, satu panggilan telefon mengejutkan kami sekeluarga. One of the neighbors called abah. Rumah terbakar. Ya Allah, hanya kau yang tahu betapa jantung bagai berhenti berdegup seketika. Sungguh tak tenang. Segalanya ada di rumah. But still alhamdulillah syukur ya Allah, no one is at home. Puncanya? Kerana kelalaian jiran. Memang kebakarannya bermula di situ, gasnya meletup dan memberi kesan yang amat teruk pada rumah yang telah didiami kami selama lebih berbelas tahun. :'( Bak kata pegawai bomba tu, "Rumah encik jadi mangsa yang paling teruk". Enough said.

Hari ini, my HOME is alone. Kami tak boleh nak diaminya lagi atas sebab-sebab keselamatan. Everything need to build up again. Bilik saya? Saya rindu katil saya. :'( Dan hari ini jugak, segalanya menjadi bukan yang normal untuk kami. Suasana yang baru perlu kami tempuh dan adapt untuk satu jangka masa. Rindunya teratak yang jadi tempat paling bahagia kami sekeluarga. Hurm. Semua jadi macam terlalu sekejap. Secara tiba-tiba. Ya Allah... :'(

Can you just imagine apa rasanya perlu hidup menumpang dalam satu jangka masa yang lama? Yang kami sendiri tak tahu sampai bila. Dan kerana kekangan kewangan, tak membolehkan kami untuk mencari rumah yang lain. Haihh. :'( Alhamdulillah nenek atuk ada, menerima seadanya membantu tak pernah jemu. :'(

My Hari Raya Aidiladha is totally turn out like 'Raya Tak Jadi' kan? :')

Alhamdulillah, terima kasih ya Allah. Kau selamatkan nyawa kami. 

Doakan kami terus kuat untuk hari-hari mendatang.. :')

Sekian.

Saturday, October 29, 2011

[ Agenda ]

Salam.

Semalam dapat result test 1, Vector Calculus. As expected.. :'( Nothing much to talk about. I know, TRY HARDER AND EVEN HARDER THAN BEFORE.

Dr. Fuziyah said,
"Saya tak salahkan awak 100% because I know bila awak belajar Calculus I, Calculus II and Calculus III, did you really understand what is going on?"

All the class, "No......" (dengan suara yang sayu-sayu je menjawab including me) Haihh.

Dr.Fuziyah said,
"That is the problem. But nevermind I've seen this through all semesters and it is all the same. Salahnya di situ, and remember bukan 100% salah awak. But you need to try harder. Saya nak tolong awak, being a lecturer bukan sekadar mengajar tapi untuk menyuburkan. One of masalah student sekarang is terlalu ke arah peperiksaan, exam oriented which we have now. Then selepas exam apa akan jadi? It is all gone."

"Yang saya nak sekarang bukan daun-daunnya. Sebabnya apa? Sebab daun-daun ni tak tahan lama. Lama kelamaan daun-daun ni akan layu dan kemudian? Gugur... All I want is, akarnya. Tanpa baja yang kuat akar ni akan jadi rapuh dan pokok takkan tumbuh dengan sihat. That is you. All the understanding bukan sekadar untuk peperiksaan, test etc. Tapi untuk dalam diri kita sendiri. Ilmu yang datang dari dalam hati."

Sekian.

Wednesday, October 12, 2011

[ Bila kita redha Tuhan lagi sayang ]

Salam.

Situasi. 8.00 pagi, 12 Oktober 2011.

Saya sedang beratur bersama Mai yang dah di hadapan kurang lebih satu dua orang dahulu dari saya untuk menaiki bas ke fakulti. Mai dah masuk dalam bas sedang saya masih di belakang menunggu. Seorang pemandu bas tiba-tiba berdiri di sebelah. Diintai-intainya entah kenapa. Pelik. Pemandu bas memulakan pertanyaan.

Pemandu bas : Ada hilang beg duit eh?
Saya   : Haa, ada ada.
Pemandu bas : Meh sini.

Terus mencari Mai.

Saya   : Mai! Mai! Beg duit!

Maii    : Hah? Kat mana? (Mai terus keluar dari bas)

Kami ikut pemandu bas tadi ke bas yang satu lagi di belakang.

Saya  : Ya Allah, terima kasih.
Pemandu bas  : Dua hari saya cari awak.
Saya  : Terima kasih ye. Terima kasih banyak banyak..

Leganya Tuhan saja yang tahu.

Isi di dalamnya seperti sedia kala. Tiada satu pun yang tiada.

Sesungguhnya Dia Maha Adil. Dia sayang akan hambaNya yang redha dengan ujian yang dah Dia rencanakan. Dan sesungguhnya Dia jugalah yang membuka jalan.

Ya Allah, rahmati lah pemandu bas tadi yang terlalu jujur dan amanah. Kau buka lah pintu rezekiMu untuknya ya Allah dan berkati setiap keringat yang dicurahkannya untuk mencari secebis rezeki dariMu jua ya Allah.

Alhamdulillah syukur. :)




Gedik nak masukkan jugak gambar ni. Rasanya tak perlu. Hihi. Hai lahh beg duit ;)

p/s kesian mak dah susah susah datang semalam. hadeyhh :'( promise not to be careless again Farah!!

Tuesday, October 11, 2011

[ Aku Lalai ]

Salam.

Semalam beg duit saya hilang, dibawanya sekali dengan duit di dalam.
Mungkin Allah nak bagi tahu kenapa dengan rezeki yang lebih tak berkongsi.
Semalam beg duit saya hilang, dibawanya sekali dengan kad pengenalan yang saya miliki.
Mungkin Allah nak bagi tahu alangkah moleknya buat yang baru dengan gambar yang lebih molek menutup aurat tuntutan Ilahi.
Semalam beg duit saya hilang, dibawanya sekali dengan kad kad bank yang penting buat masa ini.
Mungkin Allah nak bagi sedar, jangan selalu mengeluh hambaku dengan nilai duit yang kau miliki sekarang.
Semalam beg duit saya hilang, dibawanya sekali dengan gambar-gambar sahabat kesayanganku.
Mungkin Allah nak bagi tahu apalah kiranya andai gambar ibumu, ayahmu dan kakakmu didahulukan dulu.
Semalam beg duit saya hilang, dibawanya terus hilang itulah hadiah pemberian seorang insan dikasihi.
Mungkin Allah nak bagi tahu bukan semua yang kita ingin miliki selamanya boleh kita perolehi.

Tengok betapa indahnya hikmah Allah nak tunjuk.

Mungkin semalam dah tertulis itulah hari Allah nak ambil satu barang milik saya untuk memberi seribu pengajaran di sebaliknya. Allah nak bagi sedar andai terkurang terlebih dalam sedar mahupun tidak itulah juga antara pertukarannya. Alhamdulillah Allah bagi peluang untuk rasa. Dekat dunia kalau Dia kata jadilah ia, maka akan jadilah ianya. Dia itu penguasa mutlak, Namun setiap rencananya pasti ada sesuatu yang tersembunyi dengan indah. Setiap ujian yang Dia bagi adalah untuk hambaNya lebih kuat, bukan untuk membebankan tapi untuk belajar sesuatu yang mungkin kita tak dapat nak cari kat mana-mana. Juga sebab Dia terlalu sayangkan hambaNya. InsyaAllah :')

Ampun mak abah. Ye, bukan senang nak cari duit apatah lagi nak membesarkan seorang anak macam saya yang penuh lalainya ni.

Alhamdulillah, saya ada seorang mak penuh dengan sifat memahami. Mak tak pernah marah. Terkejut bila mak datang tadi semata-mata nak hantarkan duit belanja. Ya Allah... Tak terkata jadinya. If she happen to read this, saya cuma nak bagi tahu I can survive mum. Jangan lah terlalu risau, tak perlu menyusahkan diri untuk anak mak yang seorang ni. Pandai-pandai lah dia nak hidup. Hee. Cukup lagi duitnya, duit simpan ni pun ada lagi. Haishh. Anak mak tak makan banyak mana pun. Thank you so much. I love you sampai syurga. You're the best wonderful ever mother in my life. :-)

Dan not to forget kawan-kawan sekeliling. Ya Allah... Hanya Allah yang dapat balas jasa seorang demi seorang. Tak termampu nak pikul sorang sorang kalau takde korang. Nak pergi balai polis lagi buat report bagai, nak call bank lagi untuk block account. Ishh mana dayanya saya nak buat sorang sorang lagi lagi ini kali pertama. Tak pernah putus bertanya nak pinjam duit ke tidak, dah makan ke belum kalau boleh tiap-tiap saat. Hishh. Buat segan je >.< Terima kasih Ya Allah, kau kelilingi aku dengan orang-orang yang penuh dengan kasih sayangnya, curahkan lah rahmatMu kepada mereka ya Allah.

Alhamdulillah :')

Sunday, October 9, 2011

[ Bunga Telur Yang Memalukan ]

Salam.


Hari ini adalah hari berehat di rumah. Menghabiskan penat semalam dari siang hingga ke malam. Ye, kalau balik rumah alamatnya tak sah lah kalau tak ke mana-mana. :)

Yesterday. Pagi-pagi lagi sudah dibangkitkan oleh ayahanda tercinta untuk bersiap-siap menghadiri majlis pernikahan Amy. Amy is one of my dua pupu eh? Betul lah kan if emak dengan Amy sepupu, then Amy and me adalah dua pupu. Kan kan? Amy was one of arwah Atok Mok's sons. Ohh I missed Atok Mok so much :'( But I used to called him just Amy walaupun umurnya jauh lebih tua from me. Ingat lagi waktu kecik-kecik dulu kalau jumpa Amy dia mesti asked me like this, "Bo, tengok gigi, tengok gigi?". Lepas tu dia gelak-gelak. Dan saya akan terus membuka  mulut showing my gigi. Itu namanya menganjing pada kasarnya okay sebab dulu gigi saya ni rongak kat depan. Obviously ye, nampak coklat-coklat kat gigi atas ada yang dah tinggal setengah je gigi tu and rompong-rompong. Cuma dulu kecik-kecik saya pun bodoh bodoh je lagi. Ikut je apa orang cakap. Haha.

Sekarang, semua dah besar-besar. Amy pun dah jarang tanya saya macam tu lagi. Good! ;) And yesterday, Amy kahwin. Ya Allah begitu cepat masa berlalu.

So, apa yang saya nak ceritakan adalah pada hari perkahwinan Amy semalam. Pagi akad nikah dan resepsi perkahwinannya adalah pada sebelah malam. I've done something yang memalukan diri sendiri tapi bukan saya sengaja nak buat pun. Tak disengajakan okayy. :(



Okay, nampak saya yang berdiri di situ. I was the one yang ditugaskan untuk menjaga bunga telur sebelah pelamin tu. So that, bila orang merenjis I'll give them one. Ini pun secara tidak dirancang, tiba-tiba mak suruh saya berdiri kat tepi tu bagi bunga telur. Saya pun pergi je lah. Satu per satu selesai merenjis.

Tempat bunga telur tu tak stabil. Untuk saya keluarkan bunga telur tu pun satu satu dari tempatnya sangat susah, ketat. It's hard for me nak menenggek sebelah pelamin tu bagi bunga telur lagi nak jaga bekasnya yang macam nak tumbang tu lagi dah lah dengan kebayanya, adoii =,=" payah sungguh nak bergerak.

One by one passes by, saya dah mula rasa yang bekas bunga telur ni dah jadi semakin tak stabil. At last, gedepek! Memang betul betul tumbang. Haihh. Malunya saya. Dah tak tau nak buat apa dah ni. Pelamin tu tinggi ye, susah untuk saya naik dengan kebaya tu habis terselak semunya kang. Aduhh.

Bunga telur pun tumbang. Habis semua bersepah-sepah jatuh terkeluar dari tempatnya. Berterabur kat kaki-kaki pengantin. Adoyaii macam mana aku nak kutip ni. Ada juga telur yang dah pecah rasanya kot! Dengan muka terkejutnya saya pandang Amy. Amy dah tergelak kat atas pelamin tu boleh dia cakap kat saya,"takpe Bo takpe relax je kat situ". Sengal lagi lah orang tahu saya yang buat. Kakak saya yang kat sebelah sana yang kat tempat MC tu pun dah gelak-gelak. Hampeh! Malu weh, ramai orang tu. Oh ya Allah.

Nampak pengapit lelaki tu. nasib baik dia ada. Dia terpaksa membongkokkan badannya untuk tolong saya angkat tempat bunga telur tu. Kurang ajar, dia tutup muka dia dengan kipas, dia gelakkan saya dulu baru nak tolong saya okayy! Cehh. Haha. Masa dia angkat tu pun dia cakap kat saya yang dah tergamam depan tu, "dik, tolong pegang ni dik, saya ni dah lah macam ni haa". Actually I'm not sure sampin ke seluar yang dia pakai tu longgar, dia pun asik duk pegang je nak tahan. Saya dengar dia cakap kat Amy, but Amy says takpe takpe ko relax je cool je. Huhu. So dah nak terlondeh lah tu yang dia suruh saya pegang dia dah tak mampu nak tolong lagi dah. Kalau tak habis kat situ. Hahaha. Kat atas pelamin tu, yang dalam tempat merenjis tu pun sebenarnya takde apa-apa. Baik bunga rampainya ke air apa tu pun takde nak renjis2. Tiap2 kali orang naik nak merenjis awal2 lagi Amy akan bagi tahu, "drama je drama je, takde pape dalam tu". Semua pun ikut je, memang semua pun baik punya cover kat atas pelamin tu. Haha.

Amy, amy... Dia ni memang bengong bengong sikit. Nak menikah pukul 10 rombongan semua dah tunggu depan rumah, pukul 9.30 baru dia nak mandi siap-siap semua. Duhh. :)

Okay sambung balik. dah selesai sesi merenjis pengantin pun turun nak ke meja makan. Amy lalu sebelah saya, "ala relax Bo, biasa lah tu memang selalu jadi". Hahaha. Dia ni menganjing aku ke apa ni. Cehh!

Nasib baik lah semuanya berjalan dengan kejapnya. Alhamdulillah. Saya malu jugak okay. Mak pun gelakkan saya. Huh. Saya dah spoil kan sikit kat atas pelamin tu. Haha. Tapi takpe lah bukan selalu pun. :p

Sekian.

Friday, October 7, 2011

[ International Islamic Finance And Business Symposium ]

Salam.


'Setiap hari mungkin tak seindah hari yang kita impikan tapi dalam setiap hari itulah terselit cerita indah yang tak pernah kita perasan'



Dua hari menjalani hari dengan stress dengan quizzes, assignments and so on so forth. Haihh. Penat sungguh. Dan sekarang saya tak sabar nak balik. Kelas petang pada hari Jumaat memang sangat tidak syok okayy. Orang lain sibuk dah berangkat pulang untuk menikmati 'happiness weekend' di rumah, saya masih terkatik-katik kena pergi kelas from 5pm to 7pm. Sangat tidak adil. Dah jangan merungut. Redha.

Semalam, Maisarah and me were just trying to have some fun instead of kena study study and study. So dari siang siang lagi dah decided nak date malam ni pergi Dewan Agong Tuanku Canselor (DATC) nak tengok orang menari-nari. Best weh! Cultural performance which is zapin, asyik, dikir barat etc. Temanya 'An Evening of Cultural Performance'. Segan jugak lah pergi dewan besar tu then tak tau kat mana dah lah tak kenal siapa siapa kat situ, kami main redah je janji happy! Sebab kami pun tak tau siapa yang anjurkan event ni, maybe budak course international islamic finance bla bla bla tu lah kot. Nampak tak, basically kami memang tiada kena mengena dengan event ni. Main redah je! :) Kitorang ni memang dah macam berbulu sangat je duduk dalam kampus mengadap buku, nak keluar semua takde duit so cari yang free. Itu dengan tak malunya tu. Hehe. Ohh ya Allah, thank you :-)

Tapinya ada juga yang a little bit kurangnya here and there which is for me sangat nampak kekurangan tu and tak sepatutnya jadi. Sebab segan jugak lah ada foreigner semua dari sana sini datang. Tu lah siapa suruh tak panggil ceq pi organize event tu, sure letopp! Haha. perasannya, okay fine. :p

Tapi takpe, all in all semua performance nya tak kurang hebat jugak. Macam best je menari, nak jugak boleh? =.=' dari dulu teringin nak menari neh tak dapat-dapat. Nak tanya mak, kenapa tak hantar saya pergi kelas menari masa kecik kecik dulu. Haha. Kami duk tergelak-gelak tengok depa menari, lentikk lelaki perut boroi tu menari! :p

Natijahnya, thank you so much sebab menceriakan mood kami semula. InsyaAllah ada event macam ni lagi tolong jemput kami lagi. Hehe ;)


Outfit kami ni tak tau lah sesuai ke tak semalam sebab yang lain datang pakai cantik cantik. Tengok tu dengan seliparnya lagi. Haha. Yang lagi satu ni Asma (kanan), roomate saya yang sama melayan gilanya Mai (kiri) dan saya. Dia pun on je nak ikut. Hihi ;)

TARIAN SATU MALAYSIA

video

*Mak dah text suruh tunggu sampai akak datang petang kang. Lagi berapa jam nak balik! Yey yey! Hihi


Tuesday, October 4, 2011

[ Satu Gambar Satu Hari ]

Salam.

Tangkap satu gambar pada setiap hari ke kelas.

Saya dah berazam, tapi azam ni bukan tinggi melangit sangat pun. Cuma untuk kepuasan diri sendiri. Suddenly came with this idea. Entah betul entah tidak apa gua buat ni. Haha. Tak kisah lah asal hati senang.

Matlamatnya hanya satu, untuk memberi semangat kepada diri sendiri supaya semangat ada tiap-tiap hari. Tangkap satu gambar pada setiap hari ke kelas. Mengarut lah Farah. Itu lah saya cakap untuk kepuasan diri sendiri juga dalam fikiran saya at last nanti I'll have something yang saya boleh tengok dijadikan kenangan. Cuba lah! It works! Ngee ;)

Tengok lah muka semangat hari pertama untuk sem ini ;)



Yang ini betul betul hari ni punya.
Betapa semangatnya saya hingga ke hari ini. Haha.



Tunjuk sikit sikit je gambarnya. Sekian :)



FIGHTING!!!

Monday, October 3, 2011

[ Lawanku ]

Salam.

Tell me which one is better.

Ada orang cuba nak lawan gua berpuisi. (*macam bagus je :p) Terjaga dari tidur sepertiga malam terus dijamu dengan puisi yang dikarang oleh orang yang entah bila belajar jadi puitis ni entah. Dulu kutuk! Paku dulang paku serpih, mengata orang dia yang lebih. Boooo! Haha ^^v

Sajak oleh: Izzul Islam Jaafar

Malam takkan indah tanpamu
Tenang dipukul lembut nafas cintamu
Tiada sempurna aku tanpamu
Hati kecil menjerit aku rindu!
Ku pesan pada si bayu
Sampaikan rinduku dan cintaku padanya
Mungkinkah dia akan mendengarnya?
Pasti!
Kerana teratak cinta kita terbina kukuh
Ku harapkan terang
Kau berikan cahaya
Menerangi gelap kotak hati cintaku
Ku harapkan warna indah
Kau berikan pelangi buatku
Mewarnai setiap kosong hidupku
Hanya kau yang satu, iaitu ratu!


Bukan main nak panjang lagi mengarang. Haha. Dan kemudiannya dibalas dengan, juga di request oleh orang itu, cehh. Huhu.


Sajak oleh: Farah Azieka Nasir

Dalam hati melimpah rasa untukmu
Di seberang sana kau ada
Kuasa apa yang kau bawa
Sampai aku terlalu rindumu selalu
Dalam hati terlarut rasa untukmu
Di seberang sini aku menunggu
Pada kau sang teruna hanya satu
Siang terlalu cemburu
Sedang malam tak pernah menipu
Walau ini mahupun itu
Hanya kau yang ku mahu

So sekarang memang dah ada teman bermadah lah konklusinya. Dulu sorang sorang je jiwang. Ngahaha!

*Please tell me I'm the winner. HAHA

Saturday, October 1, 2011

[ Sensitif ]

Salam.

Ramai orang di sana
Ketawa melihat aku berjenaka
Kadang sedar kadang tak
Siapa kisah ada apa dalam jiwa
Dusta duka nestapa
Semua empunya Dia
Benci lihat dunia walau salah tiada
Beritahu mereka!
Aku hina
Tak layak dipanggil manusia



-FarahAziekaNasir

[ 1 Oktober 2011 ]

Salam.

1 May 2011. Cukup lima bulan aku tak datang sini. Aku lupa aku ada penglipur lara 'TapiKeranaDia Cipta'.

Aku guna 'aku' sebab aku tengah sedih. Memang aku asyik menangis. Panggil aku si looser. Panggil aku si penghiba. Panggil aku apa saja. Sebab aku bukan siapa untuk tutup mulut siapa siapa. Apa aku ada? Tak ada apa-apa. Allah Maha Esa.

Sunday, May 1, 2011

[ Bergembiralah Duhai Hati 2 ]

Assalamualaikum.

secara ringkas sebelum saya masuk tidur.

walaupun pada awalnya baru seketika tadi seorang rakan, a very good friend, tanya dah update blog ke belum, saya katakan tidak nanti nanti lah.

tapi tak tahu kenapa menyentuh sangat menonton video yang ini. sekali lagi saya jumpa secara tidak langsungnya dan terus! subhanAllah. :')

kalau mampu saya tulis setiap bait perkataan setiap baris ayat yang disebut, ya Allah indah sungguh. nak menangis rasanya. kenapa perlu bersedih? jangan bersedih sebab Allah sentiasa bersama kita. saya bukan sedang bersedih, bukan sebelum saya menonton yang ini.

ramai orang bersedih kerana tak mendapat ketenangan yang diimpikan. namun adakah betul kita tahu dan kenal sebenar-benarnya tenang itu bagaimana. syukur, syukur dengan apa yang kita ada. tenang itu bukan hanya dari harta, tenang itu bukan juga hanya dengan gembira, tenang itu hanya daripada Dia.

kata Hamka, "yang ada ini sudah harapan kita"


bukan salah untuk mengaharap sesuatu yang belum ada tapi jangan lupa yang telah ada!

Allah itu segala-galanya. bila hidup terasa gelap, Dia lah penerangnya. bila hidup terasa sedih, Dia lah penyerinya. bila hidup terasa tidak bermakna, Dia datang memberi makna. tapi kita tak pernah sedar. kita ini menumpang. lalai, leka. :'(

syukur kadang-kala lebih tinggi makamnya dari sabar. kerana ramai orang tahu bersabar tapi belum tentu seseorang itu bersyukur dengan apa yang dia ada, dia miliki. kita? tepuk dada tanya selera.

peringatan untuk semua dan saya juga hendaknya.




guruh dah berbunyi, hujan agaknya! ;)

sampai di sini dahulu.

belakang sakit lenguh sehari suntuk di luar. rehat adalah solusi yang terbaik, insyaAllah.

semoga esok hari yang lebih bermakna :)


farahaziekanasir



Friday, April 29, 2011

[ God's Gift To Us ]

Assalamualaikum.




"You don't choose your family. They are God's gift to you, as you are to them."
~Desmond Tutu




Rasa yang indah. Alhamdulillah. ;)





I'm home currently.








Bersama orang-orang tersayang di tempat yang penuh dengan kasih sayang.







Gembira ♥♥♥





FarahAziekaNasir



Friday, April 22, 2011

[ Bergembiralah Duhai Hati ]

Assalamualaikum.

sedang belajar. boringnya terasa and I have no idea what to do, I've decided nak rehat kejap. saya letak pen, alih buku atas katil, angkat laptop yang tadi berada atas katil bawak pulak atas meja and GOOGLE! nothing.

buka facebook, jumpa satu video ceramah from Ustaz Kazim Alias. seronok with his humor. I click on the link. satu lagi ceramah tajuknya Bergembiralah Wahai Wanita. yes, again seronok with his humor. watch it wahai gadis-gadis sekalian :)

sampai I found this one video from Dr.Fadzilah Kamsah tajuknya Wanita Menangis. sebenarnya ada part 1 and 2 selain yang ini. but for me yang ini menarik sikit (*malas nak upload banyak banyak actually okay, sorry!) you can get it from YouTube as well.

banyak sebenarnya yang boleh saya repekkan tapi masa mencemburui. later on maybe, insyaAllah.





"The world stop for a moment when a women cries"

"belajar untuk redha.
apa pun yang Tuhan beri baik atau buruk, untuk kebaikan hambaNya."

"tangisan wanita sebenarnya melaungkan satu suara hati"

_____________________________________________________________________________________________

apa yang terus terlintas selepasnya was this one.

I really love this movie suatu masa dulu, berpuluh-puluh kali tengok.

I love the song too, sangat!

You'll Be In My Heart



"Jangan menangis, bertenanglah.
Peganglah tanganku dan digenggam erat.
Ku melindungi dari apa yang datang.
Berhentilah menangis..."

so, should I say I have one good quality rehat yang sekejap, diisi dengan motivasi dan dikongsi.
Alhamdulillah :D


love,
FarahAziekaNasir

[ Precious ]

Assalamualaikum.

Happy for today. enough said.

In the middle of hardness and stressfulness week-to-be, there's my sunshine.

Izzul, thank you for the day!

He said, "saya balik la sekejap nak jumpa awak"

Precious, ily ♥

Perhaps, this is the extended version of our '1st anniversary date'. HAHA!





yes, let's continue the steps!

'study + dying = studying'
(yes, it really is ;p)

Nice dream, sleep well, baca doa jangan lupa ;)

Goodnight
FarahAziekaNasir ♥



Wednesday, April 20, 2011

[ A Note For Myself ]

Assalamulaikum.

hati takut, tangan bergetar, fikiran melambung-lambung.

ye, saya tahu masa makin suntuk tapi tetap nak update yang ini jugak. sebab wa takut woo! :p tak tahu nak tulis tentang apa tapi nak. hati takut sebabnya tak habis baca lagi. tangan bergetar sebabnya tak tahu apa yang akan dijawab esok. fikiran melambug-lambung sebabnya memikirkan kertas seterusnya yang perlu ditempuh yang mana saya sedar I am not well prepared for it walaupun dah dekat. betul, sungguh belum bersedia. calculus and linear algebra, those who killing me deeply. yes, I know for some of you bukannya susah sangat but for me it's hard. tak berapa nak bijak, so I need to catch it up slowly macam kura-kura while yang lain dah berbatu tinggalkan saya. tapi I don't mind, as long as usaha itu ada sejauh mana pun kita ditinggalkan, we will reach it, insyaAllah. it is the matter of time actually. that is what exactly I am afraid of. saya takut tak sempat. kenapa? sebabnya farah azieka is not the one yang senang catch up di dalam kelas. kalau yang lain dalam kelasnya dah faham then they can start for the exercise but me, I'm not. once saya tak faham apa yang diajar it takes quite some time untuk memahaminya. sungguh. sometimes, ini yang buat air mata ni tiba-tiba mengalir. I'm sad of being myself. why not me being the one seperti mereka? I need to work harder, yes, I try!

somehow, I know ada hikmah di sebalik setiap apa yang berlaku. bukan senang nak jadi pandai kan dan bukan senang jugak nak mencapai tahap yang semua idam-idamkan. that is why it's called 'yang diidam-idamkan' or else yang menjadi rebutan. I've been in this stage and I wanna climb up more to the higher! sometimes we might feels like nasib tak pernah menyebelahi kita. asal pada satu tahap, kita akan menjadi yang terendah yang terakhir. tak pernah diberi peluang untuk menjadi yang pertama. that is me. I feel like kenapa malang sangat nasib ni? kenapa susah sangat for me? kenapa tak jadi macam yang lain? and sampai pada satu tahap, I'll feel like kenapa bodoh sangat aku ni? masyaAllah. :'( but then, alhamdulillah, Allah buka mata saya. I know bukan senang tapi bukan maksudnya kita takde peluang itu. cumanya mungkin sedikit sukar dari yang lain. kalau yang lain langkahnya cuma satu ke tahap itu kita mungkin memerlukan sepuluh langkah yang sama. iye, banyak, susah. that is how the word of NEVER GIVE UP comes.

'someday somehow whatever you prayed for,
will come true,
it may not be in the exact package you wanted
but it will be what Allah thinks is best for you'

I've read this for so many times. same goes to me, I pray to Allah everyday untuk berikan saya 'the package of success I ever want'. keep faith in Allah! yes, what I prayed for will come true, but how is it will come to be true. who knows? neither you nor I knows that. it is 'what Allah thinks is the best for you...' ;)

so then, tenang seketika. thanks readers!






wish me luck everyone, and I'll pray for you guys too. for ALL!

p/s things I need :

1) examination slip - DONE!
2) I.C - DONE!
3) stationery - (*eh chopp, I've lost my eraser. haiyoo maa. jom kobek cari eraser! ) NOT YET!
4) well self-prepared (bertudung, berbaju kurung, berkeyakinan, doa, selawat etc) - DONE for tomorrow! pakai baju cantik cantik baru semangat. HAHA ;p

ALL IS WELL, insyaAllah!

love,
farah azieka nasir

[ You're The One And Only ]

assalmualaikum!

post keempat untuk hari ini. that is why, I said saya suka menulis. when I am in the mood of writing I will do it as much as I can sampai lebam! ;p basically, this will be another love letter for him. dedicated to the special someone. :) jadinya, nak baca its okayy if not abaikan saja. tidak mengapa, nanti ada yang muntah pulak tak tahan. haha. kidding :)

as usual facebook will be so updated for anything especially birthday but since 3 days before facebook keep reminding me 'your anniversary with Izzul Islam Jaafar is on Wednesday'. yes, I remember that of course okay. by the way, thank you facebook though. :)

yes, it's the day. will be our 1st year anniversary. yang pertama and there's a long way to go, still! di celah-celah 'kesengsaraan' examination, it's our day. that is why rasanya macam tak lengkap if I'm not writing this so that untuk suatu hari yang akan datang I will have something which called as kenangan. ;p aww! rasa janggal pulak, mana lah biasa tulis tulis surat cinta ni. ^^v

I know him setahun yang dahulunya. days by days, months by months we will keep counting to this day. akhirnya, we reached it. from the first we know each other, he will be the one that will create muka yang tak manis ni menjadi semanis madu. ;p with his jokes with his teasers. haha! macam budak budak. but still sehingga hari ini, that is what will tied up the bond.




hey dear, semestinya thank you for everything. for the first year, we've been through so much situation altogether. yang manisnya, yang pahitnya. that is life, ada masa kita gembira ada masa kita bersedih, ada masa kita ketawa ada masa jugak kita menangis, ada masa juga kita diterima ada masa juga tidak, kan. but seems, tears being my best friends sejak azali lagi. ohh! biasa lah perempuan! wekk. hehe. and you, I know sometimes you're sick with it but still you will end up with the very high patient melayan kerenah gadis comel ini. uuu! so, how can I say in every second I could stop missing you? never and it will never empty with YOU in my mind.

there's so much problems have we been together. itu lah ini lah, haihh. somehow, dah terlalu banyak suka dukanya. there's too many wonderful moments I had with you Izzul. buat itu sama-sama buat ini sama-sama. see! in only a year, you have made my day so much and please do the same for the years ahead. how could I say I don't need you at all? ohh no no no. I am really need you besides my lovely mum, my lovely abah and also dearest sister. you guys are the most valuable and wonderful person I need untuk setiap hari yang saya ada.

wahai encik tukang kebun (*this will came out when he call me Bunga, and I love it of course!), baru tadi bersembang-sembang on the phone saying good night like we're both usually do and now I am missing you, ALREADY! so how? ;p I have faith in our relationship. and I hope it will never end, insyaAllah. we will never know what will happen to the days ahead, only Allah knows. but sure deeply in my heart I have the faith. we will be there as we wish. make doa sama-sama. walau begitu dan begini yang lain kata, we'll try my best kan untuk lalu semuanya dengan sabarnya insyaAllah. keep on fighting! I know you're super strong enough!

so I am pretty sure to said that you're my other half that I need the most, yes you really are. we will create lebih banyak wonderful journey in future. starting from this beautiful day, I am sure we'll crazier enough to get through the journey and rockin' to the best world for us! yeahh! :D

good luck in your final examination tomorrow dan seterusnya. all the best sweetheart! study and garduate, then we'll go to 'Jom Kahwin' session after that like what we usually asked each other for many times. HAHA! ;p

April 20th, 2011. Happy Fisrt Year Anniversary Izzul ;)




"...Di kala penuh ketakutan dengan badai kehidupan

Ku bersyukur adanya kamu

Biarlah kehilangan semua yang dimiliki di dunia

Asal masih adanya kamu..."



love,
Farah Azieka Nasir



Tuesday, April 19, 2011

[ Good Luck ]

assalamualaikum.

tak tenang tak tenang. takut segala macam. how can i get rid all those feeling aaa? shuh shuh away laa. I want to studyyy!!! why am I taking this as my field of study? mathematics is not me. really is but now I need to have a relationship with it. by the way, memang itu je choice yang ada. nak buat macam mana, result SPM 'cantik' sangat. padan muka! :')

tengok carry marks sana rendah, tengok carry marks tu rendah. haiyoo. please pleasee pleaseee. I am so scared. kenapa susah sangat ni. save me ya Allah. :( and of course I don't want to be stuck in any way. I don't want any bad things happen in future. dan sememangnya lah yang dahulu tak mahu diulang lagi. okay tutup. i don't like to remember all the sad thingy before but it doesn't mean I can forget it anyway. masih segar, takkan pernah lupa. and it doesn't mean I am regret for what I've done before. tak, itu semua tetap usaha, sepatutnya bersyukur Allah show me there is wrong somehow. so now, I've realize and I make use of it as example in future.

tapi sekarang memang susahnya rasa. dikelilingi orang yang pandai pandai while me, haihh mengeluh sesaja, rendahnya, malunya. :( sangat psycho okayy. rasa nak dush dush mereka semua biar tinggal saya sorang. anyway, it doesn't matter actually kan, asal pandai bawa diri sesuaikan diri. siapa kata kita tak boleh. but its hard! ;(

there's one banner di luar sana which wrote 'SELAMAT MENDUDUKI PEPERIKSAAN. KEJAYAAN TAKKAN DATANG TANPA TANGISAN DAN KESENGSARAAN.'

oh my dear, kata-kata semangatnya memang betul which is 'kesengsaraan'. toingg! (*jatuh pengsan) and one of my friends just asked me, kenapa kita kena jadi student ye? kan bagus dari baby terus je dapat kerja. ahhh, memang boleh lah baby baby nak buat kerja apa? :D but what is in my mind, bagus juga lah budak ni fikir nak kerja kalau ikutkan saya i'll change it to KAHWIN! haha. nampak sangat gatalnya. uuu! dah cukup! whatever it is study dulu jugak okayy. farah azieka will try harder. how hard it is i'll take it as a challenge. mana ada benda senang dalam dunia. mak kata buat lah betul betul, kerjanya belajar je. kita buat dia. she's the one who will be there when I'm down, dan bila saya jatuh I know she will always take the positive side of it to not let me down again and again. I'll keep my promise. tak pernah lupa. insyaAllah :)

Ya Allah, ease me for everything. jauhkan dari segala kesulitan. aminn ;)

Best of luck everyone. Fighting! ^^v




[ Friendship will never end! ]

assalamualaikum!





is the most valuable thing in life is friendship? yes, answer me. that is what have been asked in my MUET examination last saturday. tehee. in my opinion, it is yes but.... it's in the second place and of course the first and the very valuable thing in life is family. no doubt. :)

tapinya, apa maknanya persahabatan kalau tak mampu nak menghayati apa yang sebenar-benarnya tersirat di dalamnya kan? I really wanna share something here which I guess it is the factor of friendship which yang mendorong saya untuk tidak menulis dengan kerapnya sebagaimana saya yang dahulu. I love writing, yes I really am. dan kalau boleh saya nak study course writing je, ada tak? nak tulis je banyak banyak tak nak kira-kira tak nak apa apa. asal mahu menulis tapi macam-macam jadi yang buat saya bosan. bosan kepada itu kepada ini. dan kadang-kadang rasanya mahu duduk seorang, dan tak mahu dikelilingi dengan sesiapa except with the family. tak mahu bergaul dengan sesiapa. erkk! okay dah.

lately, I am really disappointed with those sekeliling saya yang bergelar kawan. bukan mahu menuding siapa siapa dan bukan jugalah mahu berlagak macam saya kawan yang terbaik. bukan sungguhnya bukan. I don't even know adakah saya yang menjadi semakin sensitif atau mereka yang sememangnya suka melihat diri ini jatuh. I don't mind despite I pray to Allah untuk rapatkan silaturrahim saya dengan siapa saja, kukuhkan hubungan saya dengan kawan-kawan saya dengan siapa saja yang saya kenal cuz i really love them. yes, I really do walaupun saya tak pernah cakap saya tak pernah tunjuk. but seems like they don't feel the same way as me. bukan nak mengharap sangat dapat balasan kasih tu tapi sekurang-kurangnya not to let me down. saya dah sememangnya lemah, dan semakin lemah nak menempuh hari-hari mendatang because of them. hari makin hari, I feel like I've lost kebanyakan dari mereka. sama ada mereka yang semakin menjauhkan diri atau saya yang sememangnya tak layak dianggap kawan. Ya Allah. :'(

some of them really really makes the bad side of me keluar secara tak langsungnya. I cried deeply because of them which I don't like the most. adakah saya yang tak pandai nak buat kawan? adakah saya yang tak pandai nak jaga hati kawan-kawan saya? mashaAllah. there's something missing inside me. and that's make me being someone who is passive here. sebabnya saya takut, makin ramai saya dekati makin ramai yang akan saya hilang. haih. dan dari situ saya sedar, tak semestinya apa yang kita rancang akan betul betul jadi dengan sempurnanya. dan itu sekaligus buat saya sedar and keep praying semoga Allah jadikan saya sahabat yang baik pada semua orang. bukan sahabat sementara tapi sahabat yang ada susah senangnya.

what friendship really is kalau punya banyak kawan sekalipun sifatnya menjatuhkan. tangan yang memberi bunga akan sentiasa kekal wangi. I believe in this. I've tried untuk berbaik dengan semua orang but seems like masing-masing janggal for what I've done. hurm, tidak mengapa lah wahai sahabat, pegang apa yang kita percaya, berbuat baik dengan semua orang. walau tahi yang dibalas balaslah dengan madu. tapi ya Allah, keep me strong! i can't do this alone without you ya Allah. saya cuma harap Allah tunjuk jalan yang benarnya.

but still dalam dikelilingi sahabat-sahabat yang begini saya masih punya mereka yang kenal saya sebagai kawan. Alhamdulillah, thank you ya Allah, thank you sahabat. I really appreciate this. dan saya harap to the days onwards, saya masih punya ramai kawan. berkawan biar beribu kan. dan semuanya masih tetap kawan yang saya sayang, but for them adakah saya masih kawan atau tidak. Wallahualam. pegang pada takdir Allah. semoga yang terbaik saja untuk hari-hari mendatang insyaAllah.

to all my friends, if I done any mistake, I am sorry. saya juga kawan biasa seperti yang lain. punya hati punya rasa punya salah punya silapnya. :')

not to pointing to anyone, it's just a post to share. lepas semua, past is past. hari yang baru bermula. InsyaAllah ;)

[ Hidup kena happy! ]

assalamualaikum!

tak tahu mana nak mula tak tahu apa nak tulis. tapinya nak tulis. kalau dilihat post terakhir saya adalah pada 17 January 2011 which is the month of my birth. yes, i know lamanya and about 3 months saya telah tinggalkan blog ni. but still masih pada tahun yang sama kan, so takde lah lama sangat. haishh. :p

bukan tak mahu menulis, mahu semahu-mahunya. tapi macam-macam jadi yang kadang-kadang buat saya bosan. bosan nak buat itu bosan nak buat ini. parah jugak. haih. rasa nak pergi jauh jauh tak nak dekat dengan siapa siapa nak duduk sorang sorang. cumanya nak family je yang dekat yang lain tak payah. takde lah kacau orang, takde lah sakitkan hati orang, takde lah menyusahkan siapa siapa takde lah itu takde lah ini. senang kan? tapi tidak. okay dah. rasa nak sedih sedih pulak. eh tak mau lah. hidup kena happy! :)

seronok tengok sahabat-sahabat lain rancak meng-update. cerita itu cerita ini, macam-macam. really interesting! tengok tengok gambar lawa-lawa. subhanaAllah. while me, ada ke perkara menarik yang boleh dikongsi? ada ke gambar-gambar menarik yang boleh saya letak untuk dilihat yang lain? takde mungkin. sob sob. saya seorang yang membosankan. urghh! takpe lah. asal tak kacau siapa siapa, asal tak sakitkan hati siapa siapa, asal tak menyusahkan siapa siapa. kan? kenapa asik ulang benda yang sama? sebabnya lu pikir lah sendiri. :) hidup kena happy!

insyaAllah post seterusnya nanti.

Monday, January 17, 2011

[ They Are Superhuman Too! ]

salam~

tadi pulang ke rumah sekejap sebab dekat kolej takde air. hihi. well, rumah dah dekat kan. boo! ;p

sampai dekat rumah mak bagi satu kad. wehee! dari seorang sahabat. which then, membuatkan saya rasa macam tak adil pulak kalau tak selitkan dalam blog saya yang hot ni. werkk!

yanti ahmad basirruddin (i wish i am still spelling the right for uncle's name) haha! thanks so much for the card! cantikk ;) nasib baik butterfly bukan katak. ;p btw, saya dah tampal kat board dah. special punya i buat untuk you sebab kononnya macam semangat jugak lah tiap tiap hari tengok. terharu tak? ohh, tak percaya? tengok ni. hehe. i love you dear ;DD


*abaikan botol air mineral tu okay. haih. ;)

second, thanks to my dearest yasnida jugak for the post on her new blog! appreciate it sayangg. sila lah melawat blognya yea! yasnida robiaai.

see, i told you kan! they are most wonderful friends i have. i love them so much and i do miss them so much too :'(

okay, nak siapkan assignment. sayang semua semoga dirahmati. ;))

sekian.

Sunday, January 16, 2011

[ Superhuman ]

salam~

good morning everyone! happy weekend! wahh. :)

i know this is not the best time to post this which supposedly have been posted berhari-hari yang lepas. unlucky, things just going past and past with the busyness. itu ini kena buat to settle everything! penat. niat ada kuderatnya sahaja yang tiada. sobs. :'( tapi hari ni tak. kuderatnya ada jadi jangan lepaskan. time is too precious to let it go just like that. owyeahh! ;p

and perlu ditekankan di sini, this is a special entry to appreciate those whoever yang sangat buat diri ini terasa bermakna to the precious moment of my TWENTIETH! :')

1. when i got presents from izzul. tak pernah terlintas i will have such a great wishes. nak tengok ada dekat post yang lepas. malu malu tak habis habis. siapa rasa menyampah tutup hidung! :p see this.

2. for one night, it reached about 50 messages dalam satu masa yang saya dapat which is on 12 am 5 january 2011! i just wonder. betul! tak pernah parnah sampai ada yang tak pernah pernah text me before pun wish through sms kalau through fb no wonder lah kan. huu. until i got one of the messages which wrote like this.

" Today is bobo's birthday... can you do me a favor? please send this line to bobo at 0176******... at this midnight! Happy Birthday! May all the wish come true, and hoping you and izzul will live happiness together and forever, selamat dunia akhirat. moga korang dapat bagi sedikit masa dan kredit... maaf menyusahkan... takde paksaan ;-) "

and after that i got text by text which then wrote the same. tapi yang satunya, siap tulis lagi "ni kitorang kena paksa hantar tau dari ehem ehem. hehe". tett! HAHA. ;P it was fun and sweet. don't you think? aww~ malu i. >,< dan selepas itu plus dapat wish from the old friends yang sangat sangat saya hargai. yang paling tak disangka, when En. Bukhari (pegawai komander uitm melaka) pun hantar wish jugak through sms. whoaa! (sampai pegawai pun ada jugak dihantarnya, ohh dear) with love, thank you very much everyone.

3. then i got a call that night, dengar suara izzul dan selepas itu..... tiba-tiba suara lelaki ramai ramai singing HAPPY BIRTHDAY TO YOU! ohh guys. :) they are all, komander lelaki di uitm melaka termasuklah junior junior komander ada jugak, sempat lagi cakap dengan seorang demi seorang walaupun tak kenal. malu okay, siapa je lah saya. :) izzul islam is really really driving me crazy that night dengan semua yang dia buat. ;DD

4. pagi, 5 january 2011. wani text me and asked untuk menemaninya makan kfc di luar and i was okayy sebab takde apa pun malam tu. dipendekkan cerita, sampai di kfc, tiba-tiba dengar suara menjerit nama saya. FARAHHH!!! it was mirul. dalam kereta dengan sayda his gf. ;) frankly, dalam fikiran terlintas jugak is this jumpa mirul sebab dirancang or memang secara tak sengaja terserempak? but i am more to tak sengaja terserempak because saya sangat sangat tidak terlintas akan ada 'apa-apa'.

sampai lah masuk dalam kfc, about 15 peeps there yang saya pun tak tahu macam mana boleh diorang ada kat situ jugak. ieda, yana, anis, kuku, intan, dayah, izznie, odi, bedoi, jaafar and so on. ya Allah! there are all there for my birthday. ;) terharu tak? ;p tak tahu how to describe but i am really really appreciate that. :') thanks wani for the key-chain and fyi, the master mind is yana and wani. kind of surprise jugak when tengah sembang-sembang tiba-tiba keluar kek and birthday song from them. masyaAllah. mana tak terharunya. :')



nak tengok gambar lain di fb okayy :)) see this.

5. the next i got a text from fiqafiqi wehee told that she wants to come to shah alam. dipendekkan cerita lagi, we met! hee, lama dah tak jumpa. happy! happy! happy! tengah pilih pilih shawl saja saja nak menghabiskan duit suddenly fiqa menawarkan diri nak bayar. wohoo~ she bought me shawl as a present. thanks sweetie. ;))


*fiqa bertudung hitam disebelah kanan saya ;)

6. lastly, mak abah ayu datang di shah alam melawat dan makan! penutup yang bermakna kan. love them so much. ;D

7. ohh nak selitkan jugak, malam last for the free call. i call ciki in melaka, and the phone were pass from one person to another. sempat jugak cakap dengan sorang sorang. my adik-beradik komander in melaka. rinduu! sampai ciki cakap, "phone aku ni memang public phone ko kan" HAHA. kind of. miss yah ;p

okayy lengkap!

7 things i love about my 20th birthday. ;)

2 decade survive in this wonderful world, semakin saya sedar i also have wonderful people around me! :D thank you very much. no words to describe. have a nice day everyone. semoga diberkati semuanya. amiinn ;D

lots of love,
Farah Azieka Nasir :')

sekian.

Saturday, January 1, 2011

[Bulan Takkan Terang Tanpa Seri Wajahmu]

salam~

Alhamdulillah, 2011 menjelma. bunyi bunga api gedebom gedebom sana sini. beautiful!

time's ticking dan sekarang dah pukul 2.44 pagi. badan sungguh letih, awal awal pagi dah ikut membantu mak di kedai buku, petang balik rehat sekejap dan keluar semula ke rumah nenek. mira's birthday. but all the same rasa sungguh bahagia. cewahh! sebabnya masa diguna dengan bijak tiada membuang masa. ;)

in spite, less than 5 days insyaAllah kalau tiada aral melintang masih dikurniakan sang pencipta umur yang panjang i am going 20 years old. 2 dekad hidup di atas muka bumi ciptaan. terasa semakin berusia. tapi masih tetap muda jiwanya dengan kematangan! yeah! :) masih berjalan masih mencari kehidupan, untuk jadi yang lebih baik. menjadi sahabat yang membantu sahabatnya, menjadi anak yang patuh kepada ibu bapanya, menjadi seorang yang tidak pernah jemu menuntut ilmu, menjadi seorang yang tidak pernah kenal putus asa dalam dirinya, naik turun bangun jatuh diterima dengan ikhlas, kuat dan tabah, menjadi seorang yang sentiasa bersyukur dengan apa yang Dia anugerahkan, kerana segalanya Dialah yang menciptakan.

2010, buang yang keruh ambil yang jernih.

dan 2011, terus berdoa mengenal si Dia sebab sesungguhnya Dia pucuk pangkal setiap apa yang berlaku dan terjadi. manis yang dipilih manis lah yang kita dapat, pahit pilihannya pahit lah yang kita peroleh. terus berjalan, biar penat biar letih asal nanti kita saja yang tahu keindahan nikmatnya. insyaAllah ;)

happy new year everyone! may all dreams come true. teruskan tersenyum kerana bulan takkan terang tanpa seri wajahmu. ;D

3.20 pagi, 1/1/11. cantik kan? ;)

sekian.