Satu hari satu malam Dia berjalan dia berhenti Dia bertanya kenapa dan mengapa Dengan jawapan Tapi Kerana Dia Cipta

Saturday, October 29, 2011

[ Agenda ]

Salam.

Semalam dapat result test 1, Vector Calculus. As expected.. :'( Nothing much to talk about. I know, TRY HARDER AND EVEN HARDER THAN BEFORE.

Dr. Fuziyah said,
"Saya tak salahkan awak 100% because I know bila awak belajar Calculus I, Calculus II and Calculus III, did you really understand what is going on?"

All the class, "No......" (dengan suara yang sayu-sayu je menjawab including me) Haihh.

Dr.Fuziyah said,
"That is the problem. But nevermind I've seen this through all semesters and it is all the same. Salahnya di situ, and remember bukan 100% salah awak. But you need to try harder. Saya nak tolong awak, being a lecturer bukan sekadar mengajar tapi untuk menyuburkan. One of masalah student sekarang is terlalu ke arah peperiksaan, exam oriented which we have now. Then selepas exam apa akan jadi? It is all gone."

"Yang saya nak sekarang bukan daun-daunnya. Sebabnya apa? Sebab daun-daun ni tak tahan lama. Lama kelamaan daun-daun ni akan layu dan kemudian? Gugur... All I want is, akarnya. Tanpa baja yang kuat akar ni akan jadi rapuh dan pokok takkan tumbuh dengan sihat. That is you. All the understanding bukan sekadar untuk peperiksaan, test etc. Tapi untuk dalam diri kita sendiri. Ilmu yang datang dari dalam hati."

Sekian.

Wednesday, October 12, 2011

[ Bila kita redha Tuhan lagi sayang ]

Salam.

Situasi. 8.00 pagi, 12 Oktober 2011.

Saya sedang beratur bersama Mai yang dah di hadapan kurang lebih satu dua orang dahulu dari saya untuk menaiki bas ke fakulti. Mai dah masuk dalam bas sedang saya masih di belakang menunggu. Seorang pemandu bas tiba-tiba berdiri di sebelah. Diintai-intainya entah kenapa. Pelik. Pemandu bas memulakan pertanyaan.

Pemandu bas : Ada hilang beg duit eh?
Saya   : Haa, ada ada.
Pemandu bas : Meh sini.

Terus mencari Mai.

Saya   : Mai! Mai! Beg duit!

Maii    : Hah? Kat mana? (Mai terus keluar dari bas)

Kami ikut pemandu bas tadi ke bas yang satu lagi di belakang.

Saya  : Ya Allah, terima kasih.
Pemandu bas  : Dua hari saya cari awak.
Saya  : Terima kasih ye. Terima kasih banyak banyak..

Leganya Tuhan saja yang tahu.

Isi di dalamnya seperti sedia kala. Tiada satu pun yang tiada.

Sesungguhnya Dia Maha Adil. Dia sayang akan hambaNya yang redha dengan ujian yang dah Dia rencanakan. Dan sesungguhnya Dia jugalah yang membuka jalan.

Ya Allah, rahmati lah pemandu bas tadi yang terlalu jujur dan amanah. Kau buka lah pintu rezekiMu untuknya ya Allah dan berkati setiap keringat yang dicurahkannya untuk mencari secebis rezeki dariMu jua ya Allah.

Alhamdulillah syukur. :)




Gedik nak masukkan jugak gambar ni. Rasanya tak perlu. Hihi. Hai lahh beg duit ;)

p/s kesian mak dah susah susah datang semalam. hadeyhh :'( promise not to be careless again Farah!!

Tuesday, October 11, 2011

[ Aku Lalai ]

Salam.

Semalam beg duit saya hilang, dibawanya sekali dengan duit di dalam.
Mungkin Allah nak bagi tahu kenapa dengan rezeki yang lebih tak berkongsi.
Semalam beg duit saya hilang, dibawanya sekali dengan kad pengenalan yang saya miliki.
Mungkin Allah nak bagi tahu alangkah moleknya buat yang baru dengan gambar yang lebih molek menutup aurat tuntutan Ilahi.
Semalam beg duit saya hilang, dibawanya sekali dengan kad kad bank yang penting buat masa ini.
Mungkin Allah nak bagi sedar, jangan selalu mengeluh hambaku dengan nilai duit yang kau miliki sekarang.
Semalam beg duit saya hilang, dibawanya sekali dengan gambar-gambar sahabat kesayanganku.
Mungkin Allah nak bagi tahu apalah kiranya andai gambar ibumu, ayahmu dan kakakmu didahulukan dulu.
Semalam beg duit saya hilang, dibawanya terus hilang itulah hadiah pemberian seorang insan dikasihi.
Mungkin Allah nak bagi tahu bukan semua yang kita ingin miliki selamanya boleh kita perolehi.

Tengok betapa indahnya hikmah Allah nak tunjuk.

Mungkin semalam dah tertulis itulah hari Allah nak ambil satu barang milik saya untuk memberi seribu pengajaran di sebaliknya. Allah nak bagi sedar andai terkurang terlebih dalam sedar mahupun tidak itulah juga antara pertukarannya. Alhamdulillah Allah bagi peluang untuk rasa. Dekat dunia kalau Dia kata jadilah ia, maka akan jadilah ianya. Dia itu penguasa mutlak, Namun setiap rencananya pasti ada sesuatu yang tersembunyi dengan indah. Setiap ujian yang Dia bagi adalah untuk hambaNya lebih kuat, bukan untuk membebankan tapi untuk belajar sesuatu yang mungkin kita tak dapat nak cari kat mana-mana. Juga sebab Dia terlalu sayangkan hambaNya. InsyaAllah :')

Ampun mak abah. Ye, bukan senang nak cari duit apatah lagi nak membesarkan seorang anak macam saya yang penuh lalainya ni.

Alhamdulillah, saya ada seorang mak penuh dengan sifat memahami. Mak tak pernah marah. Terkejut bila mak datang tadi semata-mata nak hantarkan duit belanja. Ya Allah... Tak terkata jadinya. If she happen to read this, saya cuma nak bagi tahu I can survive mum. Jangan lah terlalu risau, tak perlu menyusahkan diri untuk anak mak yang seorang ni. Pandai-pandai lah dia nak hidup. Hee. Cukup lagi duitnya, duit simpan ni pun ada lagi. Haishh. Anak mak tak makan banyak mana pun. Thank you so much. I love you sampai syurga. You're the best wonderful ever mother in my life. :-)

Dan not to forget kawan-kawan sekeliling. Ya Allah... Hanya Allah yang dapat balas jasa seorang demi seorang. Tak termampu nak pikul sorang sorang kalau takde korang. Nak pergi balai polis lagi buat report bagai, nak call bank lagi untuk block account. Ishh mana dayanya saya nak buat sorang sorang lagi lagi ini kali pertama. Tak pernah putus bertanya nak pinjam duit ke tidak, dah makan ke belum kalau boleh tiap-tiap saat. Hishh. Buat segan je >.< Terima kasih Ya Allah, kau kelilingi aku dengan orang-orang yang penuh dengan kasih sayangnya, curahkan lah rahmatMu kepada mereka ya Allah.

Alhamdulillah :')

Sunday, October 9, 2011

[ Bunga Telur Yang Memalukan ]

Salam.


Hari ini adalah hari berehat di rumah. Menghabiskan penat semalam dari siang hingga ke malam. Ye, kalau balik rumah alamatnya tak sah lah kalau tak ke mana-mana. :)

Yesterday. Pagi-pagi lagi sudah dibangkitkan oleh ayahanda tercinta untuk bersiap-siap menghadiri majlis pernikahan Amy. Amy is one of my dua pupu eh? Betul lah kan if emak dengan Amy sepupu, then Amy and me adalah dua pupu. Kan kan? Amy was one of arwah Atok Mok's sons. Ohh I missed Atok Mok so much :'( But I used to called him just Amy walaupun umurnya jauh lebih tua from me. Ingat lagi waktu kecik-kecik dulu kalau jumpa Amy dia mesti asked me like this, "Bo, tengok gigi, tengok gigi?". Lepas tu dia gelak-gelak. Dan saya akan terus membuka  mulut showing my gigi. Itu namanya menganjing pada kasarnya okay sebab dulu gigi saya ni rongak kat depan. Obviously ye, nampak coklat-coklat kat gigi atas ada yang dah tinggal setengah je gigi tu and rompong-rompong. Cuma dulu kecik-kecik saya pun bodoh bodoh je lagi. Ikut je apa orang cakap. Haha.

Sekarang, semua dah besar-besar. Amy pun dah jarang tanya saya macam tu lagi. Good! ;) And yesterday, Amy kahwin. Ya Allah begitu cepat masa berlalu.

So, apa yang saya nak ceritakan adalah pada hari perkahwinan Amy semalam. Pagi akad nikah dan resepsi perkahwinannya adalah pada sebelah malam. I've done something yang memalukan diri sendiri tapi bukan saya sengaja nak buat pun. Tak disengajakan okayy. :(



Okay, nampak saya yang berdiri di situ. I was the one yang ditugaskan untuk menjaga bunga telur sebelah pelamin tu. So that, bila orang merenjis I'll give them one. Ini pun secara tidak dirancang, tiba-tiba mak suruh saya berdiri kat tepi tu bagi bunga telur. Saya pun pergi je lah. Satu per satu selesai merenjis.

Tempat bunga telur tu tak stabil. Untuk saya keluarkan bunga telur tu pun satu satu dari tempatnya sangat susah, ketat. It's hard for me nak menenggek sebelah pelamin tu bagi bunga telur lagi nak jaga bekasnya yang macam nak tumbang tu lagi dah lah dengan kebayanya, adoii =,=" payah sungguh nak bergerak.

One by one passes by, saya dah mula rasa yang bekas bunga telur ni dah jadi semakin tak stabil. At last, gedepek! Memang betul betul tumbang. Haihh. Malunya saya. Dah tak tau nak buat apa dah ni. Pelamin tu tinggi ye, susah untuk saya naik dengan kebaya tu habis terselak semunya kang. Aduhh.

Bunga telur pun tumbang. Habis semua bersepah-sepah jatuh terkeluar dari tempatnya. Berterabur kat kaki-kaki pengantin. Adoyaii macam mana aku nak kutip ni. Ada juga telur yang dah pecah rasanya kot! Dengan muka terkejutnya saya pandang Amy. Amy dah tergelak kat atas pelamin tu boleh dia cakap kat saya,"takpe Bo takpe relax je kat situ". Sengal lagi lah orang tahu saya yang buat. Kakak saya yang kat sebelah sana yang kat tempat MC tu pun dah gelak-gelak. Hampeh! Malu weh, ramai orang tu. Oh ya Allah.

Nampak pengapit lelaki tu. nasib baik dia ada. Dia terpaksa membongkokkan badannya untuk tolong saya angkat tempat bunga telur tu. Kurang ajar, dia tutup muka dia dengan kipas, dia gelakkan saya dulu baru nak tolong saya okayy! Cehh. Haha. Masa dia angkat tu pun dia cakap kat saya yang dah tergamam depan tu, "dik, tolong pegang ni dik, saya ni dah lah macam ni haa". Actually I'm not sure sampin ke seluar yang dia pakai tu longgar, dia pun asik duk pegang je nak tahan. Saya dengar dia cakap kat Amy, but Amy says takpe takpe ko relax je cool je. Huhu. So dah nak terlondeh lah tu yang dia suruh saya pegang dia dah tak mampu nak tolong lagi dah. Kalau tak habis kat situ. Hahaha. Kat atas pelamin tu, yang dalam tempat merenjis tu pun sebenarnya takde apa-apa. Baik bunga rampainya ke air apa tu pun takde nak renjis2. Tiap2 kali orang naik nak merenjis awal2 lagi Amy akan bagi tahu, "drama je drama je, takde pape dalam tu". Semua pun ikut je, memang semua pun baik punya cover kat atas pelamin tu. Haha.

Amy, amy... Dia ni memang bengong bengong sikit. Nak menikah pukul 10 rombongan semua dah tunggu depan rumah, pukul 9.30 baru dia nak mandi siap-siap semua. Duhh. :)

Okay sambung balik. dah selesai sesi merenjis pengantin pun turun nak ke meja makan. Amy lalu sebelah saya, "ala relax Bo, biasa lah tu memang selalu jadi". Hahaha. Dia ni menganjing aku ke apa ni. Cehh!

Nasib baik lah semuanya berjalan dengan kejapnya. Alhamdulillah. Saya malu jugak okay. Mak pun gelakkan saya. Huh. Saya dah spoil kan sikit kat atas pelamin tu. Haha. Tapi takpe lah bukan selalu pun. :p

Sekian.

Friday, October 7, 2011

[ International Islamic Finance And Business Symposium ]

Salam.


'Setiap hari mungkin tak seindah hari yang kita impikan tapi dalam setiap hari itulah terselit cerita indah yang tak pernah kita perasan'



Dua hari menjalani hari dengan stress dengan quizzes, assignments and so on so forth. Haihh. Penat sungguh. Dan sekarang saya tak sabar nak balik. Kelas petang pada hari Jumaat memang sangat tidak syok okayy. Orang lain sibuk dah berangkat pulang untuk menikmati 'happiness weekend' di rumah, saya masih terkatik-katik kena pergi kelas from 5pm to 7pm. Sangat tidak adil. Dah jangan merungut. Redha.

Semalam, Maisarah and me were just trying to have some fun instead of kena study study and study. So dari siang siang lagi dah decided nak date malam ni pergi Dewan Agong Tuanku Canselor (DATC) nak tengok orang menari-nari. Best weh! Cultural performance which is zapin, asyik, dikir barat etc. Temanya 'An Evening of Cultural Performance'. Segan jugak lah pergi dewan besar tu then tak tau kat mana dah lah tak kenal siapa siapa kat situ, kami main redah je janji happy! Sebab kami pun tak tau siapa yang anjurkan event ni, maybe budak course international islamic finance bla bla bla tu lah kot. Nampak tak, basically kami memang tiada kena mengena dengan event ni. Main redah je! :) Kitorang ni memang dah macam berbulu sangat je duduk dalam kampus mengadap buku, nak keluar semua takde duit so cari yang free. Itu dengan tak malunya tu. Hehe. Ohh ya Allah, thank you :-)

Tapinya ada juga yang a little bit kurangnya here and there which is for me sangat nampak kekurangan tu and tak sepatutnya jadi. Sebab segan jugak lah ada foreigner semua dari sana sini datang. Tu lah siapa suruh tak panggil ceq pi organize event tu, sure letopp! Haha. perasannya, okay fine. :p

Tapi takpe, all in all semua performance nya tak kurang hebat jugak. Macam best je menari, nak jugak boleh? =.=' dari dulu teringin nak menari neh tak dapat-dapat. Nak tanya mak, kenapa tak hantar saya pergi kelas menari masa kecik kecik dulu. Haha. Kami duk tergelak-gelak tengok depa menari, lentikk lelaki perut boroi tu menari! :p

Natijahnya, thank you so much sebab menceriakan mood kami semula. InsyaAllah ada event macam ni lagi tolong jemput kami lagi. Hehe ;)


Outfit kami ni tak tau lah sesuai ke tak semalam sebab yang lain datang pakai cantik cantik. Tengok tu dengan seliparnya lagi. Haha. Yang lagi satu ni Asma (kanan), roomate saya yang sama melayan gilanya Mai (kiri) dan saya. Dia pun on je nak ikut. Hihi ;)

TARIAN SATU MALAYSIA

video

*Mak dah text suruh tunggu sampai akak datang petang kang. Lagi berapa jam nak balik! Yey yey! Hihi


Tuesday, October 4, 2011

[ Satu Gambar Satu Hari ]

Salam.

Tangkap satu gambar pada setiap hari ke kelas.

Saya dah berazam, tapi azam ni bukan tinggi melangit sangat pun. Cuma untuk kepuasan diri sendiri. Suddenly came with this idea. Entah betul entah tidak apa gua buat ni. Haha. Tak kisah lah asal hati senang.

Matlamatnya hanya satu, untuk memberi semangat kepada diri sendiri supaya semangat ada tiap-tiap hari. Tangkap satu gambar pada setiap hari ke kelas. Mengarut lah Farah. Itu lah saya cakap untuk kepuasan diri sendiri juga dalam fikiran saya at last nanti I'll have something yang saya boleh tengok dijadikan kenangan. Cuba lah! It works! Ngee ;)

Tengok lah muka semangat hari pertama untuk sem ini ;)



Yang ini betul betul hari ni punya.
Betapa semangatnya saya hingga ke hari ini. Haha.



Tunjuk sikit sikit je gambarnya. Sekian :)



FIGHTING!!!

Monday, October 3, 2011

[ Lawanku ]

Salam.

Tell me which one is better.

Ada orang cuba nak lawan gua berpuisi. (*macam bagus je :p) Terjaga dari tidur sepertiga malam terus dijamu dengan puisi yang dikarang oleh orang yang entah bila belajar jadi puitis ni entah. Dulu kutuk! Paku dulang paku serpih, mengata orang dia yang lebih. Boooo! Haha ^^v

Sajak oleh: Izzul Islam Jaafar

Malam takkan indah tanpamu
Tenang dipukul lembut nafas cintamu
Tiada sempurna aku tanpamu
Hati kecil menjerit aku rindu!
Ku pesan pada si bayu
Sampaikan rinduku dan cintaku padanya
Mungkinkah dia akan mendengarnya?
Pasti!
Kerana teratak cinta kita terbina kukuh
Ku harapkan terang
Kau berikan cahaya
Menerangi gelap kotak hati cintaku
Ku harapkan warna indah
Kau berikan pelangi buatku
Mewarnai setiap kosong hidupku
Hanya kau yang satu, iaitu ratu!


Bukan main nak panjang lagi mengarang. Haha. Dan kemudiannya dibalas dengan, juga di request oleh orang itu, cehh. Huhu.


Sajak oleh: Farah Azieka Nasir

Dalam hati melimpah rasa untukmu
Di seberang sana kau ada
Kuasa apa yang kau bawa
Sampai aku terlalu rindumu selalu
Dalam hati terlarut rasa untukmu
Di seberang sini aku menunggu
Pada kau sang teruna hanya satu
Siang terlalu cemburu
Sedang malam tak pernah menipu
Walau ini mahupun itu
Hanya kau yang ku mahu

So sekarang memang dah ada teman bermadah lah konklusinya. Dulu sorang sorang je jiwang. Ngahaha!

*Please tell me I'm the winner. HAHA

Saturday, October 1, 2011

[ Sensitif ]

Salam.

Ramai orang di sana
Ketawa melihat aku berjenaka
Kadang sedar kadang tak
Siapa kisah ada apa dalam jiwa
Dusta duka nestapa
Semua empunya Dia
Benci lihat dunia walau salah tiada
Beritahu mereka!
Aku hina
Tak layak dipanggil manusia



-FarahAziekaNasir

[ 1 Oktober 2011 ]

Salam.

1 May 2011. Cukup lima bulan aku tak datang sini. Aku lupa aku ada penglipur lara 'TapiKeranaDia Cipta'.

Aku guna 'aku' sebab aku tengah sedih. Memang aku asyik menangis. Panggil aku si looser. Panggil aku si penghiba. Panggil aku apa saja. Sebab aku bukan siapa untuk tutup mulut siapa siapa. Apa aku ada? Tak ada apa-apa. Allah Maha Esa.