Satu hari satu malam Dia berjalan dia berhenti Dia bertanya kenapa dan mengapa Dengan jawapan Tapi Kerana Dia Cipta

Wednesday, June 3, 2009

[the long, longggggg........ story]

assalamualaikum....


yeehhaa! hakhak.. tiba2 je enn.. huhu!... for this entry, this is the missing parts of me. hee~ kawan2 yang mengenaliku for sure tahu apakah kegemaran saya yang ini. haha.. beleive it, yang sekarang ini saya amat merindui kelas bahasa melayu+yang paling saya nak sekali, make a bm essay seperti mana homework yang dulu tu lah. haha! bengong rasanya sekarang+ketandusan idea+tiada siapa yang nak push untuk menyiapkan kerja rumah sebegini. mungkin kerana itu, saya nak buat di rumah yang serba kebosanan ni but entah laa, tak tahu apa tajuk yang sesuai. huhu.... ada siapa yang nak bagi tajuk tak? ermmm... hihi.. teringat dulu, di maktab. lagi time2 exam, tak boleh solat, tambah kena duduk kat luar surau uh yang banyak sangat nyamuk. study bm, dan selalunya saat2 ni yanti mesti ada. haha. maybe sebab kitaran kami seakan sama. hoho. kitaran apa?.. wekk! huu~ ;P adalah sikit rangka2 yang dulu masih terselit dalam buku yang saya ada ni. dan setiap kali terselak halaman tu pasti keinginan untuk menghasilkan satu membuak2 but malehhhh.... thats the problem actually! heyy... memang malas alasan paling berbisa... jauh lah dari saya.... hurmm.. hee..



tulisan yanti kot yang dua2 neh, dipaksa saya untuk
mencatit setiap apa yang saya sebut... haha...
baguslah kau ni yanti! ;D



kenapa saya minat yea?... haa, okai mari saya kongsi. hoho.

first,
mungkin sebab since i was maybe 5 years old mungkin, tak ingatlah. my dad dah ajar saya buat karangan BAHASA MELAYU. okay. haha. entah lah kenapa, abah bukan cikgu pun, nak kata bijak bm masa sekolah dulu pun tak lah juga. er,, dia nak anak dia jadi cikgu bm ke?... hakhakhak.. tidak mungkin. ngee~ and saya ingat lagi first karangan bm yang abah suruh buat tajuk dia kereta saya. ah, biasalah waktu2 pringkat umur begitu, karangan jenis2 itu sajalah yang sesuai, rumah saya, keluarga saya, dan lain- lain. hikhik! dan saya berjaya hasilkan karangan tuh, adalah dalam 100 patah perkataan mungkin. then, start from that saya telah disediakan sebuah buku khas and every weeks, 2 karangan yang sesuai pada peringkat umur itulah yang akan dihasilkan saya. try jugak cari buku tu sekarang tapi entah. bertahun2 dah tinggalkan, hilang jadinya. sayang kan?... huhu! seronok and best. ;)

second,
mungkin sebab waktu di sekolah rendah dulu, darjah enam rasanya. saya ada seorang rakan, mak aihh... masuk sekolah tu lambat because dia transfer dari sekolah mana tah. hehe. then, bila dia masuk, karangannya lebih power. haha! tapi betul, saya sendiri suka baca karangan dia dulu. and normal lah kan kalau saya cakap iri hati lah jugak, kerana itu mungkin, karangan yang lebih menarik saya cuba hasilkan walaupun masih tak sehebat dia rasanya. dan masa itu juga, takhta terbaik bahasa melayu kat sekolah rendah dulu dirampas! tidak saya punya.. sangat sedih... ;( huu.. tapi serious, dia memang kreatif menghasilkan karangan. she deserve to have it lah kan. ;) owh namanya, NurZaljannah. dulu duduk dekat rumah ni ha, tapi dah pindah. and now, tak tahu dia di mana dan buat apa. terus lost contact. masih hebat mungkin sekarang ini yea. hihi..

third,
ada apa dengan cinta. okay, rite from this story keluar dulu. saya and akak masa tuh tonton kat wayang. and dalam cerita tu kan ada like sajak2 semua. ouhh, start masa tuh. sajak terus menjadi kesukaanku. dengan cara dian sastrowardoyo uh dedicate... wahhh! cari, belajar sikit2, selit2 dalam karangan sikit bahasa2 sajak tuh, yeah! memang seronok. bila dah buat and dah siap. huh. kepuasan rasanya! hahaha. ayat berbunga2, bermadah2. yes, walau saya sedar memang tak pandai bermadah berseni ni semua sangat. tapi saya suka. ;D

fourth,
guru. paling saya ingat sekali kalau sebut pasal cikgu bm, cikgu rahman. kenal tak?... hahaha. and him, banyak ajar saya how to selit2 ayat2 best dalam karangan kita. banyak beri idea. banyak bagi tips and since dia pindah dulu, maybe kemahiran tu macam kurang sikit demi sikit tapi saya tak pernah lupa lah! memang pun kelas dia kadang2 quite membosankan tapi you like what you like lah kan. ouhh, pernah sekali masa kelas dia saya memang mengantuk sangat2. malam sebelumnya sibuk siapkan SEM sampai pukul 5 or 6 lebih pagi kot kat jabatan. dan saya tidur malam tuh rasanya hanya sejam lebih dan esoknya nak pergi sekolah. huh. memang gila. saya tertidur at the beginning of the class lagi sampai habis waktu dia. entah dia sedar atau tidak yang saya pasti, tiada siapa kejutkan saya. dan dia biarkan saja rasanya. but, rugi for me lah kan. padanlah muka. hahaha! sebab saya minat, saya suka dengar dia berceloteh. ;) di mana yea cikgu tu sekarang?...







haa.. yang ini semua antara rangka yang masih ada
dalam simpanan saya. boleh kot diguna untuk
generasi2 seterusnya selepas saya. i guess... hoho..
cewwaahh! hihi..

okay, rasanya dah sangat panjang dah ni kan. haha! cukuplah yea, even ada lagi kot perkara2 yang mempengaruhi minat saya ni but yang di atas ni yang main lah. huu. yes i noe, lepas ni dah takde subjek ni lah yang akan saya belajar. ouhh, sangat2 rugi. tapi takpe, i'm trying to find something yang boleh saya buat untuk tidak melupuskan ia dari ingatan. muahaha... okai, enuf. doakan saya untuk terus mencuba menambah kemahiran saya ini okie. hek3..

6 comments:

yanti said...

kte ingt lg time tu
exam sem1 f4
haha
dpt A weyh
hak3

nurulain said...

hehe,
taw sgt cik farah tembam neh!
:)

fAraHzIEka=] said...

yanti~

HOHOHO!!

bagussss kan?..

;)

fAraHzIEka=] said...

ain~

sygg kamu lbey lah.
mmg memahami kita... ecewwahh!

haha

;P

meon said...

great great(=

fAraHzIEka=] said...

mirul~

thanxthanx C=