Satu hari satu malam Dia berjalan dia berhenti Dia bertanya kenapa dan mengapa Dengan jawapan Tapi Kerana Dia Cipta

Tuesday, April 14, 2009

[antara pilihan]


salam~

untuk entri kali ni saya langsung tidak berniat untuk terus menjadi seorang pencerita. sambung di lain kali saja. tajuk, antara pilihan. tertanya-tanya dalam fikiran. kenapa mesti rasa sedih? kenapa mesti rasa gembira? dua rasa yang berbeza. iye, mungkin satu positif dan satu negatif. adakah perlu untuk kita terus merasa dua rasa ini dalam melalui norma kehidupan yang sememangnya tak pernah adil bagi kita sebagai manusia. jawapannya bukan pada saya, cuma fikir dalam sedikit dan anda akan jumpa jalannya. saya percaya, sebagai manusia, apabila kita sudah mencapai satu tahap yang langsung akan membolehkan kita untuk terus membezakan antara baik dan buruk, dan di situ rasa ini akan terus bermain dan berlegar-legar di sekeliling kita. kepada yang pandai mengatasi dan mengawal, iye, bagus untuk anda menjalani hidup dengan penuh rasa walau sedikit pun tidak dipengaruhi olehnya. kepada yang gagal, huh, memang sukar bagi anda untuk menjalani hidup ini dengan sebaik-baiknya walaupun hakikatnya ianya tidaklah begitu teruk sebagaimana yang anda bayangkan. percayalah, anda telah dipengaruhi. bangun dan fikir dalam sedikit untuk anda mendapatkan jawapannya.

tulisan ini hanya sebagai perkongsian antara anda dan saya. insan kamil yang sedar siapa dirinya. dibandingkan dengan berjuta kisah kehidupan di luar sana, ini hanyalah secebis yang bermain di fikiran saya. secara jujurnya, kadang-kala saya sendiri gagal untuk mengawal dua rasa ini. dalam kehidupan, adalah amat penting untuk kita membuat pilihan untuk diri kita sendiri. tak ada yang lain dapat merasa apa yang kita rasa sebenar-benarnya. mereka hanya memahami. sometimes we must be hurt in order to grow, sometimes we must fail in order to know, sometimes we must lose in order to gain, because sometimes the best lessons we had in life are the best learned through pain. walau apa pun ia, kita hanya perlu percaya di sebalik semua rasa sedih tadi tersirat sebuah kemanisan yang hanya kita dapat merasa iaitu, kegembiraan.

in order to have the best lessons in our life, jangan pernah menghalang diri kita untuk merasai setiap rasa yang dikurniakan. timbang pilihan yang ada dengan seadil-adilnya untuk kita mendapatkan sebuah kehidupan yang penuh dengan corak menarik di dalamnya. ;)

4 comments:

newr0ll said...

yurp~

saye fhm~
=)

miszdinky said...

yup2.. both makes our life full of colours..
an?????
hee.. =)

fAraHzIEka=] said...

to newroll~

bgs2..
hee =)

fAraHzIEka=] said...

to k.farah~

yeap2, btl3
;)